Фестивал цвећа у Пожаревцу

Ове године у Пожаревцу је одржан 9. Фестивал цвећа и хортикултуре. Манифестација традиционално окупи велики број излагача који у својој понуди имају цвеће, биље, саднице, цветне аранжмане, опрему за хортикултуру, као и најразличитије врсте декоративних материјала за саксије и још много тога.

Традиционално фестивал се одржава почетком маја, а ове године се одржао 07/08.05.2016.
Фестивал цвећа се организује од стране Туристичке организације Града Пожаревца са Удружењем цвећара Браничевског и Подунавског округа, Удружењем пчелара, а све под покровитељством града Пожаревца.
На фестивалу је претходне године учествовало око 120 излагача, а од тога 95 са цвећем, садницама и перенама и 30 излагача са осталим производима (зачинско биље, мелеми, аранжмани од сувог цвећа, грнчари, фонтане…). Овоме треба додати и 5 излагача са производима од меда из Удружења пчелара града Пожаревца.

Како се сваке године окупи све већи број излагача, из године у годину очекујемо да се тај број повећа до 200 учесника. Можемо рећи да је овај фестивал један од највећих у земљи овог типа.
Програм фестивала се састоји од свечаног отварања , након тога следи преподневни дечији програм малишана из Предшколске установе „Љубица Вребалов“ из Пожаревца, а након тога оцењивање излагача цвећа као и слободна продаја истог.
Спонзор новчаних награда је, као и претходних година, Привредно друштво за рекултивацију и озелењавање „РИО“ из Костолца.

Жири је састављен од три професора Шумарског факултета из Београда који оцењују изглед штандова излагача цвећа.
Ова “посластица” за љубитеље баштованства, ботанике и хортикултуре уопште, окупи велики број посетилаца који осим што могу куповати по сниженим ценама, могу и од стручњака добити савете о расађивању, гајењу и правилној исхрани цвећа.
На дан одржавања фестивала цвећа, прошетајте кроз цвећем “окупан” Пожаревац, који цео мирише на опојне цветне латице и понесите са собом успомену, користан савет и лепо мирисно сећање.