ФОНДАЦИЈА МИЛЕНИН ДОМ ГАЛЕРИЈА МИЛЕНЕ ПАВЛОВИЋ BARILLI

 

ФОНДАЦИЈА МИЛЕНИН ДОМ ГАЛЕРИЈА МИЛЕНЕ ПАВЛОВИЋ Barilli

Галерија Милене Павловић Barilli налази се поред зграде Народног музеја у самом срцу града. Смештена је у родној кући сликарке коју је 1962. године ње на мајка Даница поклонила Граду, а након тога је основана меморијална галерија.
У њој су сакупљена и изложена, у највећем обиму, сва њена дела. Милена је живела и стварала у периоду између два светска рата. Рођена је пре више од једног века, тј. 1909. године као једино дете Данице и оца Бруна, италијанског компо зитора. Живела је на релацији Пожаревац – Рим јер су јој ро ди тељи били раздвојени, а то је имало утицаја и на саму Милену и њено касније стваралаштво.
Вођена својим немирним духом стигла је до Шпаније, Лондона, Париза, Венеције и Америке у којој умире 1945. године. Милена је у Америци била ангажована као илустратор најугледнијих модних журнала и часописа међу којима је и Vogue, Sharm, Glamour, као и креатор костима за балетске представе.
Посетиоци у Галерији могу погледати сталну поставку слика (уље на платну, акварел, темпере, пастел), њене личне предмете, намештај, Миленину личну библиотеку.
Галерија је, не само стециште највећих ликовних стваралаца, већ и туриста који у великом броју сваке године посете ово царство. Данас Галерија у част Милене огранизује бијенале „У светлости Милене“ које представља својеврсну смотру сликарског стваралаштва Србије.
Радно време
Билетарница
Контакт
Tab Content