Гастрономија

Богатство наше кухиње потиче од географске, националне и културне разноликости, настале вековним мешањем становништва.

Утицаји су били различити, па је наша кухиња настала као мешавина грчке, бугарске, турске и мађарске кухиње. Управо та измешаност на релативно малом простору обогаћена локалним специфичностима и навикама чини нашу кухињу другачијом – оригиналном.

Незабораван и неодољив дух Пожаревца се најбоље осећа у старом делу града, у пешачкој зони, преплављеној модерним кафићима и ресторанима, као и аутентичним кафанама у којима се спремају јела звучних назива као што су: „ Свастикин језик“, „Пилећи орли“, „Боемски мач“, „Сабља књаза Милоша“…

Нећете погрешити ни ако након посете граду пробате јунетину под сачем, домаће погаче, рибље специјалитете, јагњетину, пите – гибанице пуњене различитим надевима, проје зељанице, домаћи сир, гулаше, прасетину… Најбољи примери кулинарства овог краја се могу видети и окусити на манифестацијама: Међународни ускршњи етно фестивал, Стишка посна трпеза, Островачки бећарац, Смотра фолклорних ансабала села Србије (СФАС)… Стара пословица каже: „Ко добро једе – зло не мисли“ ПРИЈАТНО !

1551680_439653652864366_414419108941964502_nукуси и мириси стишког краја11025187_439653739531024_8782955725227895422_n11046310_439653712864360_8199344565693521836_n11046943_439653722864359_5051541494971864645_n