Blog

Новогодишњи програм 31.12.2016.

Дечији новогодишњи програм 31.12. у Великој сали Центра за културу Пожаревац:
10:45 Дечија представа „ПРАВА СТВАР ЈЕ НОВОГОДИШЊИ ДАР“
11:30 Додела новогодишњих пакетића и фотографисање са Деда Маразом

 

 Вечерњи новогодишњи програм на Тргу ослобођења:
 21:00 Voodoo Child
22:00 Trouble Heart
23:00 VAN GOGH
Уз топле напитке, кувано вино, кувану ракију, чај и традиционални новогодишњи ватромет у поноћ!

Табачка чаршија пред Нову годину

Табачка чаршија је пред Нову годину као бајка слаткиша из цртаних филмова нашег детињства! Хвала нашој Светлани Милутиновић, која је и ове године са својим идејним решењем и ангажовањем урадила највечи део посла, хвала Предшколској установи „Љубица Вребалов“, ОШ „Десанка Максимовић“, ОШ „Краљ Александар И“, ОШ „Вук Караџић“, ОШ „Доситеј Обрадовић“ и ОШ „Свети Сава“, чије су декорације обогатиле Табачку чаршију, као и свима осталима који су узели учешћа и и даље учествују у декорацији нашег града, јер још увек радимо на новогодишњој декорацији и није готово! Браво за Пожаревац, браво за ову креативност.

Дочек Нове 2017. године

Туристичка организација Града Пожаревца вас позива на традиционални дочек Нове 2017. године 31. децембра на Тргу ослобођења у Пожаревцу! У Нову годину ћемо ући уз музику VAN GOGH-a!

Пожаревачки мир

Пожаревачки мир је догађај европског карактера и значаја који је наш град 1718. године увео у светску историју.  Претходи му двогодишњи рат између Турске и Аустроугарске (1716–1718) из кога је турска страна изашла као поражена и самим тим приморана на преговоре који су трајали 05.06–21.07.1718. године. На мировном конгресу су учествовале Аустрија и Млетачка република са једне стране и Турска са друге стране уз посредништво Енглеске и Холандије. Потписивањем овог мира Србија је до Западне Мораве, као и део Босне и Славоније, припала Аустрији.

Овај мир је представљао зенит аустријског похода на Балкан. Пожаревац је био под влашћу Аустрије све до 1739. године. Постојао је предлог да се потписивање мира одржи у посебној згради, која би се подигла за ту прилику, али се одустало од тог плана због кратког периода до потписивања мира. Конгрес је одржан под шаторима на брду Сопот које се налази изнад Пожаревца и представља саставни део Сопотске греде.

Након три века ово место је обележено 21.07.2004. године Мегалитом (древни споменик од каменог блока тежак преко 15 тона), да би 2006. године, на предлог Туристичке организације Пожаревца, Скупштина града основала фондацију „Пожаревачки мир 1718“. Године 2009. је изграђен објекат који симболично представља шатор у коме је потписан мир, а 2012. године је поткрепљен поставком костимираних преговарача обучених у духу епохе с’ почетка 18. века. Фондација је 2014. године прешла у састав Народног музеја Пожаревац.

ФОНДАЦИЈА ПОЖАРЕВАЧКИ МИР

Косте Стаменковића бб

Пожаревац

+ 381 12 223 597

Радно време, радним данима 08-15:00

Прва награда на 9. изложби сувенира и туристичких публикација

Туристичка организација Града Пожаревца освојила је ПРВО МЕСТО на IX изложби сувенира и туристичких публикација „Лесковац 2016“ у категорији за најбољи туристички плакат у последње две године.

У организацији Туристичке организације Града Лесковца, ова изложба има међународни и такмичарски карактер, а ове године је учествовало преко 50 Туристичких организација из Србије, Бугарске и Републике Српске, тако да смо имали јаку конкуренцију.

Изложбу је отворио градоначелник Града Лесковца, др Горан Цветановић. Туристичка организација Града Пожаревца узела је учешће у неколико категорија у такмичарском делу програма, а жири је као најбољи оценио плакат за овогодишње 53. Љубичевске коњичке игре. Користимо ову прилику да се посебно захвалимо онима који су својом креативношћу допринели стварању овог плаката. Поносни смо на њих и на наш град!